Головним завданням у харчуванні дітей від 3 до 7 років є забезпечення нормального росту і розвитку дитячого організму , а також підготовка м’язів, кісток і мозку до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміни режиму, пов’язаного з початком навчання в школі.

 Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:

  • -  харчування дітей від 3 до 7 років має повністю забезпечувати дитячий зростаючий організм необхідною енергією для того, щоб у них спостерігалася гарна рухова, розумова і психічна активність;
  • -  харчування дошкільнят має бути раціональним, збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи;
  • - харчування має враховувати індивідуальні особливості кожної дитини (алергію, непереносимість продуктів та ін);
  • - харчуванні необхідно обов’язково дотримуватися технологію обробки продуктів і приготування їжі, а також стежити за якістю і терміном придатності всіх продуктів.

Енергетична “ємність” їжі для дітей дошкільного віку повинна бути наступною – для 3-річної дитини – 1540 ккал на добу, для дитини 4-6 років – 1970 ккал, а для дитини 7 років – 2350 ккал.

Кожен день в раціоні харчування дітей від 3 до 7 років повинна бути присутня достатня кількість білків, жирів і вуглеводів.

Прекрасними і повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, яйця, бобові, крупи, хліб. Для кращого засвоєння білків, організм дитини повинен отримувати достатню кількість і правильне співвідношення жирів і вуглеводів.

Джерела жирів для дитини - масло вершкове і рослинне, вершки, молоко, молочні продукти (сметана, сир, сир), а також м’ясо, риба.

Джерелами вуглеводів є солодощі і цукор, а також фрукти, овочі, хліб, молоко.

У період активного росту і розвитку дитини дуже важливо забезпечити організм необхідними мінеральними солями і мікроелементами. Для гарного формування кісток, зубів, а також для нормальної роботи серця необхідний кальцій (молоко, кефір, ряжанка, йогурт, сир). Фосфор бере активну участь у побудові кісткової тканини і підтримки рівноваги в процесі кровотворення (риба, м’ясо, сир, сир, крупи, зернобобові).

Для синтезу білка, регуляції енергетичного і вуглеводно-фосфорного обміну і для хорошої роботи м’язів необхідний магній і натрій (гречана, вівсяна крупа, пшоно, зелений горошок, морква, буряк, салат, петрушка, картопля, родзинки, какао).

Для нормального функціонування щитовидної залози необхідний йод (морська риба, морська капуста, морські водорості), а для нормального росту, розвитку і статевого дозрівання потрібен цинк (м’ясо, ряба, яйця, сир, гречана і вівсяна крупа).

Також організму дошкільнят необхідні вітаміни, особливо вітаміни групи В (хліб, крупи, бобові, печінка, молочні продукти, м’ясо, риба), вітамін РР (гречка, рис, нирки), вітамін С (шипшина, чорна смородина, солодкий перець, кріп, петрушка, картопля), вітамін а (печінка, вершкове масло, вершки, сметана, морква), вітамін Д (курячі яйця, печінка), а також вітамін Е (соняшникова, кукурудзяна, соєва олія, крупи, яйця).

Дуже важливо в харчуванні дошкільнят налагодити суворий режим харчування. Це допоможе забезпечити нормальний процес травлення і хороший апетит дитині. Дітям від 3 до 7 років необхідно забезпечити чотириразовий режим харчування – сніданок, обід, полуденок і вечерю. Також можливі легкі перекуски. Не варто відхилятися від режиму прийому їжі більше, ніж на 30-40 хвилин.

На сніданок дитині найкраще запропонувати молочну крупяную кашу або омлет, а також гарячий напій.

Обід повинен обов’язково включати перша страва, а також м’ясо, рибу або овочі.

Полудень і вечеря повинні бути легкими. Це можуть бути овочеві, фруктові, молочні, круп’яні страви. Протягом дня дитині необхідно давати свіжі овочі, фрукти, ягоди.

Дітям від 3 до 7 років не рекомендується вживати ковбаси, копченості, спеції, консерви, гострі приправи, жирні і смажені страви.

З трьох років дитину необхідно навчати правильній поведінці за столом.

Шість принципів харчування

Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини — невід’ємний чинник міцного здоров’я. Харчування дитини націлене на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку м’язових тканин. Щоб досягти  бажаного ефекту, го­дувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.

Перший - різноманітність харчування. Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину,  хлібобулочні та круп’яні вироби, білки тваринного походження. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюслі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці - молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондвироби.

Другий принцип - натуральність харчування. Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:

пити натуральне непастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;

готувати м’ясні страви лише з натурального (не консервованого м’яса). Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;

не споживати консервованих продуктів;

не споживати білого комерційного хліба;

обмежити використання в їжу здоби;

під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;

остерігатися вживання сирих яєць, оскільки білок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вживання комерційних яєць може спричинитися до захворювання на сальмонельоз;

надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід перед комерційними соками та напоями.

Третій принцип -  стимуляція апетиту. Тут можна порадити:

зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку;

не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку;

між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;

по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Чудовим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.

Четвертий принцип - психофізичне задоволення від їжі (десерт). На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого молока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао. Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінеральних речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендують тільки молочний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.

Пятний принцип - регулювання роботи кишечника. Для цього необхідно включати в раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисло­молочні продукти.

Шостий принцип - корекція ваги. В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вуглеводів (цукор, кондвироби), всі види виробів з тіста (булки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких продуктів.

А підсумок усього цього дуже простий - здоров’я дитини і грунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.

Категорія: Бадьорики | Переглядів: 111 | Додав: gpetrik | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)