Головним завданням у харчуванні дітей від 3 до 7 років є забезпечення нормального росту і розвитку дитячого організму , а також підготовка м’язів, кісток і мозку до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміни режиму, пов’язаного з початком навчання в школі.
Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:
- - харчування дітей від 3 до 7 років має повністю забезпечувати дитячий зростаючий організм необхідною енергією для того, щоб у них спостерігалася гарна рухова, розумова і психічна активність;
- - харчування дошкільнят має бути раціональним, збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи;
- - харчування має враховувати індивідуальні особливості кожної дитини (алергію, непереносимість продуктів та ін);
- - харчуванні необхідно обов’язково дотримуватися технологію обробки продуктів і приготування їжі, а також стежити за якістю і терміном придатності всіх продуктів.
Енергетична “ємність” їжі для дітей дошкільного віку повинна бути наступною – для 3-річної дитини – 1540 ккал на добу, для дитини 4-6 років – 1970 ккал, а для дитини 7 років – 2350 ккал.
Кожен день в раціоні харчування дітей від 3 до 7 років повинна бути присутня достатня кількість білків, жирів і вуглеводів.
Прекрасними і повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, яйця, бобові, крупи, хліб. Для кращого засвоєння білків, організм дитини повинен отримувати достатню кількість і правильне співвідношення жирів і вуглеводів.
Джерела жирів для дитини - масло вершкове і рослинне, вершки, молоко, молочні продукти (сметана, сир, сир), а також м’ясо, риба.
Джерелами вуглеводів є солодощі і цукор, а також фрукти, овочі, хліб, молоко.
У період активного росту і розвитку дитини дуже важливо забезпечити організм необхідними мінеральними солями і мікроелементами. Для гарного формування кісток, зубів, а також для нормальної роботи серця необхідний кальцій (молоко, кефір, ряжанка, йогурт, сир). Фосфор бере активну участь у побудові кісткової тканини і підтримки рівноваги в процесі кровотворення (риба, м’ясо, сир, сир, крупи, зернобобові).
Для синтезу білка, регуляції енергетичного і вуглеводно-фосфорного обміну і для хорошої роботи м’язів необхідний магній і натрій (гречана, вівсяна крупа, пшоно, зелений горошок, морква, буряк, салат, петрушка, картопля, родзинки, какао).
Для нормального функціонування щитовидної залози необхідний йод (морська риба, морська капуста, морські водорості), а для нормального росту, розвитку і статевого дозрівання потрібен цинк (м’ясо, ряба, яйця, сир, гречана і вівсяна крупа).
Також організму дошкільнят необхідні вітаміни, особливо вітаміни групи В (хліб, крупи, бобові, печінка, молочні продукти, м’ясо, риба), вітамін РР (гречка, рис, нирки), вітамін С (шипшина, чорна смородина, солодкий перець, кріп, петрушка, картопля), вітамін а (печінка, вершкове масло, вершки, сметана, морква), вітамін Д (курячі яйця, печінка), а також вітамін Е (соняшникова, кукурудзяна, соєва олія, крупи, яйця).
Дуже важливо в харчуванні дошкільнят налагодити суворий режим харчування. Це допоможе забезпечити нормальний процес травлення і хороший апетит дитині. Дітям від 3 до 7 років необхідно забезпечити чотириразовий режим харчування – сніданок, обід, полуденок і вечерю. Також можливі легкі перекуски. Не варто відхилятися від режиму прийому їжі більше, ніж на 30-40 хвилин.
На сніданок дитині найкраще запропонувати молочну крупяную кашу або омлет, а також гарячий напій.
Обід повинен обов’язково включати перша страва, а також м’ясо, рибу або овочі.
Полудень і вечеря повинні бути легкими. Це можуть бути овочеві, фруктові, молочні, круп’яні страви. Протягом дня дитині необхідно давати свіжі овочі, фрукти, ягоди.
Дітям від 3 до 7 років не рекомендується вживати ковбаси, копченості, спеції, консерви, гострі приправи, жирні і смажені страви.
З трьох років дитину необхідно навчати правильній поведінці за столом.
Шість принципів харчування
Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини — невід’ємний чинник міцного здоров’я. Харчування дитини націлене на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку м’язових тканин. Щоб досягти бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.
Перший - різноманітність харчування. Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину, хлібобулочні та круп’яні вироби, білки тваринного походження. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюслі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці - молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондвироби.
Другий принцип - натуральність харчування. Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:
пити натуральне непастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;
готувати м’ясні страви лише з натурального (не консервованого м’яса). Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;
не споживати консервованих продуктів;
не споживати білого комерційного хліба;
обмежити використання в їжу здоби;
під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;
остерігатися вживання сирих яєць, оскільки білок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вживання комерційних яєць може спричинитися до захворювання на сальмонельоз;
надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід перед комерційними соками та напоями.
Третій принцип - стимуляція апетиту. Тут можна порадити:
зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку;
не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку;
між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;
по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Чудовим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.
Четвертий принцип - психофізичне задоволення від їжі (десерт). На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого молока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао. Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінеральних речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендують тільки молочний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.
Пятний принцип - регулювання роботи кишечника. Для цього необхідно включати в раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисломолочні продукти.
Шостий принцип - корекція ваги. В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вуглеводів (цукор, кондвироби), всі види виробів з тіста (булки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких продуктів.
А підсумок усього цього дуже простий - здоров’я дитини і грунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.